Bine de stiut Postari

Despre bezea

Bezeaua frantuzeasca este cea mai cunoscuta si, cred, cea mai utilizata in bucataria romaneasca. Modul de preparare este cel clasic, cunoscut de toate gospodinele (si de domnii pasionati de cofetarie, desigur) si consta in adaugarea gradata a zaharului in albusurile spuma, crude si batute in continuare pana cand  se intareste si se tine de castron, iar aspectul este lucios, sidefat. Acest tip de bezea se coace cel mai usor si are o textura crocanta, aerata.

baked-3824664_1920

      Bezeaua elvetiana se face dizolvand zaharul in albusuri, la bain-marie, batand amestecul continuu cu mixerul electric, pana cand ajunge la consistenta dorita si la o temperatura de aproximativ 55 de grade Celsius. Dupa ce ajunge la aceasta temperatura se scoate din bain-marie si se bate pana la racire completa. Este folosita adesea ca baza pentru glazuri cu crema de unt.

meringue-3617622_1920

Varianta italiana a bezelei este, in opinia mea, cea mai dificila. Se face adaugand sirop de zahar fierbinte in albusurile spuma, pentru a le “coace”. Siropul de zahar trebuie sa aiba o temperatura de minim 115 si maxim 120 de grade Celsius atunci cand este turnat in spuma de albus, batand in continuare cu mixerul, pana se incorporeaza si mai departe pana cand se raceste. De regula se utilizeaza ca glazura, adesea caramelizata la suprafata cu arzatorul de bucatarie.

meringue-3465349_1920

Iata si cateva sfaturi practice: